Managementul financiar în Healthcare

Managementul financiar este o noțiune care a intrat din ce în ce mai mult în vocabularul celor care conduc o afacere sau un departament. Este oarecum acceptat faptul că managementul financiar este un instrument care nu poate lipsi din analiza unui business. Adevarul este că managementul financiar este mult mai mult decât atât. Este un instrument de bază. Folosit cum se cuvine, are darul de a crea valoare pentru CEO, de a potența sau nu decizii strategice ale conducerii superioare, producând sau distrugând valoare.

Managementul financiar se bazează pe rapoartele financiare de bază: bilanț, cont de profit și pierderi, și cash flow statement, însă chiar și acestea nu sunt de ajuns, fără a pătrunde mai adânc în contabilitatea managerială, în contabilitatea costurilor și cuplarea lor cât mai rațională cu veniturile cărora li se adresează. Recunoașterea acestei împerecheri magice este secretul determinării profitabilității unui segment sau al altuia. Fără această evidență, nu putem hotărî, de comun acord, ce specialitate medicală pierde sau câștigă, pe care o folosim în scopuri de promovare și cu ce preț, și care sunt cele care generează o marjă sănătoasă de profit.

Și da, toate acestea nu ar fi de ajuns, va trebui să determinăm care este raportul între marjele de profit și acoperirea costurilor fixe, a cheltuielilor indirecte. Cât este rezonabil să câștigăm cu o anumită specialitate sau manoperă medicală, și care este momentul în care trecem de la pierdere la profit în funcție de volum?

Tate aceste calcule trebuie să fie făcute încă înainte de a începe o afacere, dar nu este târziu niciodată, chiar dacă deciziile pe care le vom lua vor fi uneori mai dureroase. Prin natura ei, afacerea medicală se bazează destul de mult pe activitatea independentă a medicilor și acestora li se va părea injust să câștige mai puțin sau, în orice caz, în altă structură decât până la momentul respectiv. Cu cifrele în față însă, cu tot adevărul dezvăluit, ne va fi mult mai ușor să îi convingem că, pentru a putea crea premisele pentru un viitor comun, fiecare trebuie să renunțe acum la câte ceva. Este consecința lipsei de management financiar, care va dispărea ca prin minune, odată cu această sesiune extrem de importantă.

Să știi unde produci și unde pierzi, fiind capabil să analizezi până în amănunt toate costurile, pe care să le împerechezi cu veniturile aferente, poate părea simplu. Nu e complicat atunci când faci lucrurile ca la carte. Fiecare manager, indiferent de aria lui de activitate, trebuie într-o anumită măsură să fie un manager financiar. În lumea de astăzi, numai aceștia au șanse de reușită.

Modul susținut de:

Ionuț Pătrăhau

Ionuț Pătrăhău și-a început cariera ca antreprenor, înființând compania de brokeraj Top Invest, pe care a vândut-o, după patru ani, …

Mai mult